Bertro, artistiek pseudoniem van Robert Schoofs
Robert Schoofs werd geboren te Lier op 17 juli 1937.
Behaalde in 1957 het diploma van onderwijzer aan de Rijksnormaalschool Lier. Gaf 35 jaar lang les aan de basisschool van het Atheneum Lier.
Artistiek actief sinds het begin van de jaren 1970 als kunstschilder en tekenaar. Nadien schrijver en filmmaker. Verwierf vooral bekendheid als beeldend kunstenaar met zijn koperen beeldencomposities.
De nadruk ligt op zijn koperen beeldencomposities: Schapenkoppenmonument, beeld van Pallieter en Marieke op paard Beiaard, Oorlogsmonument in de Tuinwijk, twee monumenten aan Van Hool, Wardje van 't Jezuwiete, kerststal van de Donk, Don Quichotte en Sancho Panza en tal van grote en kleine beelden in privé-bezit. O.m. in de Gallery Dieleman in Petit-Leez (Waals-Brabant). Daarnaast ook zijn schilderijen (portretten en landschappen), zijn reisverhalen, zijn documentaire films en zijn kortfilm.
Bertro is 83, is een bescheiden man die als scheppend kunstenaar kan terugblikken op een omvangrijk oeuvre. Met zijn beeldencomposities heeft hij een duurzame bijdrage geleverd tot het imago en de uitstraling van de stad. Heeft zowel toeristen als Lierenaars en leerlingen van scholen visueel geconfronteerd met het verhaal van de bijnaam van de Lierenaars. Was eveneens een verdienstelijke schrijver (reisverhalen en pseudo-biografische werken), kunstschilder, graficus en filmmaker.
VOORDRACHT LIFE TIME ACHIEVEMENT 2020: BERTRO
Robert Schoofs is een veelzijdige artistiek-creatieve figuur die vooral als beeldend kunstenaar, maar evenzeer als kunstschilder, graficus, etser, filmmaker en schrijver, zijn stempel heeft gedrukt op het culturele leven in de stad.
Robert Schoofs werd te Lier geboren op 17 juli 1937. In 1957 behaalde hij het diploma van onderwijzer aan de Rijksnormaalschool in Lier. 35 jaar lang gaf hij les aan de basisschool Stadspark van het Atheneum Lier. Gedurende 6 jaar volgde hij de volledige cyclus aan de Lierse kunstacademie. Bij het begin van de jaren ’70 van der vorige eeuw trad hij voor het eerst naar buiten met zijn SCHILDERIJEN en TEKENINGEN. Zijn portretten en landschappen waren aanvankelijk realistisch-idyllisch van stijl, maar evolueerden na een naïeve periode in de richting van het expressionisme. In een latere fase waren zelfs invloeden van Picasso en Cobra merkbaar.
De kunstenaar is altijd avontuurlijk aangelegd geweest en bereisde vaak in primitieve omstandigheden – met de rugzak en de tent, te paard, met de motor of de jeep – zowat de hele wereld. Op zijn palmares prijken Noord- en Midden-Afrika (Marokko, Algerije, Tunesië, Mali, Senegal, Mauritanië, Congo), Zuid-Amerika (Peru, Colombia, Venezuela, Brazilië, Argentinië), Mongolië, Vietnam en uiteraard Europa van Noord naar Zuid en van Oost naar West. Vaak resulteerden deze reizen in BOEIENDE VERHALEN zoals ‘De wereld, mijn dorp’, ‘Kris Kras door Zuid-Amerika’ – over zijn ervaringen in het Amazonewoud -. Als SCHRIJVER zorgde hij ook voor pseudo-autobiografische verhalen zoals ‘Evi’, ‘Lisa’, ‘Voor 3O Zilverlingen’ – over twee jonge mensen die de hel van Aleppo ontvluchten – en ‘Bestemming 1 bereikt’. Vele van zijn reizen werden ook VERFILMD. Daarnaast realiseerde hij de kortfilm ‘Katerina’s Wraak’, over een jonge vrouw die 500 jaar geleden ten onrechte beschuldigd werd van hekserij en aan het Galgeveld opgehangen werd.
De meeste bekendheid verwierf Bertro als schepper van zijn KOPEREN BEELDENCOMPOSITIES. Gans vooraan staat ongetwijfeld het SCHAPEKOPPENMONUMENT, dat talloze toeristen, stadsgenoten en leerlingen van Lierse scholen visueel confronteert met het verhaal van de bijnaam van de Lierenaars. Het BEELD van MARIEKE en PALLIETER op de rug van het paard BEIAARD staat sinds maart 2014 in het midden van de rotonde aan de Molbrug. Het dateert van 1991 en had aanvankelijk een plaats voor het stadhuis, waar het werd aangereden door een vrachtwagen. Het verhuisde naar het stadsmagazijn en prijkte een tijdlang op een privé-domein aan het Galgeveld. In september 2013 werd het opgesteld aan de Begijnenvest met uitzicht op het Pallieterland, waar het helaas het mikpunt werd van kunstvandalen.
Op het Acaciaplein in de Tuinwijk werd in april 1993 het OORLOGSMONUMENT ingehuldigd, dat de herinnering oproept aan de crash van een Britse Lancaster bommenwerper in de nacht van 16 op 17 juni 1943. Daarbij sneuvelden 2 burgers en 4 bemanningsleden. Naar aanleiding van de heraanleg van de Aarschotsesteenweg verschenen op de beide rotondes aan de vestiging van Van Hool TWEE MONUMENTEN waarin enerzijds doorkijk autobussen en anderzijds industriële voertuigen zijn verwerkt. Bertro realiseerde eveneens het beeldje van WARDJE VAN ’T JEZUWIETE (2001) in de tuin van de SAMWD, het MONUMENT in de hal van het ATHENEUM in Lier, het BEELD van DON QUICHOTTE EN SANCHO PANZA en tal van GROTE en KLEINE BEELDEN in privé-bezit. Een bijzondere plaats bekleden zijn WINTERPAARDEN op de kasteelhoeve van de Gallery Dieleman in Petit-Leez (Waals-Brabant). Dan is er nog de bijzondere KERSTSTAL op de Donk, waar de beelden in het coronajaar 2020 een neusmondmasker kregen voorgebonden.
In het voorjaar 2016 hield hij nog een overzichtstentoonstelling in het Vleeshuis. Daarbij viel zijn persoonlijke stijl en techniek op, evenals de sociale betrokkenheid die vele van zijn werken uitstralen. Robert Schoofs creëert als het waren een eigen kunstgolf – al eerder het Bertroïsme genoemd – en mag beslist beschouwd worden als een waardige vertegenwoordiger van de huidige generatie van bronzen beeldhouwkunstenaars. Hij zal als dusdanig ongetwijfeld de geschiedenis ingaan.